Wednesday, October 20, 2010

LAKSAM KELANTAN

Laksam Kelantan ni lain sikit dari yang lain..lain kat mana? kat bentuk laksa tu..lebih sedap dari laksa yang halus2 tu.Kuah pula dari kuah lemak. ditambah ulam-ulaman dan sedikit sambal

nak resepi tak..ni saya bagi ye..

bahan: (untuk buat laksa)

2 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung gandum
2 sudu kecil tepung ubi
secubit garam
4 cwn air suam

Cara2:

1. Campur semua bahan dan gaul sebati
2. Perap dlm setengah jam
4. Sementara tu sediakan periuk kukusan atas api
5. Guna pinggan makan/ dulang untuk ganti loyang (ada loyang lagi baik)
6. Letak pinggan tu dlm periuk kukusan
7. Tuang 2 senduk dan ratakan sampai nipis
8. Kukus sampai keras
9. keluarkan dan tunggu suam terus gulung
10.gunting sederhana tebal

bahan: (kuah laksam)
Kuah: 1/2 kg ikan selayang/sardin/kembung
sedikit halia
5 biji bawang merah
sedikit serbuk lada hitam
3 cwn santan (dari 1 biji kelapa)
sedikit asam keping
sedikit gula

Buat kuah:
1.Rebus ikan dengan air dalam periuk. Paras air sama dengan paras atas ikan.
2.Masukkan satu asam keping dan sedikit garam.
3.Bila ikan sudah masak, keluarkan. Air rebusan jangan dibuang.
4.Buang tulang ikan.
5.Kisar isi ikan dengan halia, bawang merah dan air rebusan.
6.Masakkan bahan kisaran dalam periuk.
7.Tambahkan serbuk lada hitam, garam, satu lagi asam keping dan sedikit gula.
8.Masukkan santan. Masak hingga kuah agak pekat.
9.Tutup api.

Ulam: kacang panjang, kobis, daun kesum, bunga kantan, daun ketumbar
- semua hiris halus dan campurkan bersama
Taugeh - direndam dalam air panas sebentar
Timun - buang kulit, buang tengah dan hiris panjang

Buat sambal:
1. Rebus semua cili selama 5 minit.
2.Buang air rebusan dan tumbuk semua cili dengan sedikit garam.
3.Tambahkan belacan dan sedikit air perahan limau nipis.




No comments:

Post a Comment