Monday, October 18, 2010

KARI AYAM



Ni pulak resepi kari ayam untuk dimakan bersama roti jala..sesuai dimakan untuk sarapan pagi, ptg dan malam..untuk dihidangkan pada tetamu pun molek sangatla..

Bahan2:

- separuh ayam yang dipotong kecik2
- 5 bawang putih- blend
- 3 bawang merah-blend
- seinci halia-blend
- 2sdb serbuk kari daging
- air asam jawa
- daun kari
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 kulit kayu manis
- 1 bunga cengkih
- 1 buah pelaga
- garam secukup rasa
- gula
- ubi kentang/carrot
-santan 1 mangkuk
-air

cara2:

-tumis bahan2 yang diblender tadi dengan rempah ratus dan daun kari sehingga naik bau.
-masukkan serbuk kari daging yang dicampur dengan sedikit air asam jawa (untuk mengelak berketul) dan kacau sehingga mesra
-masukkan daging ayam dan ubi kentang +carrot yang telah dipotong kecil2 dan rebus seketika
-barulah dimasukkan santan dan kacau supaya santan tidak berketul
-renehkan seketika supaya ayam masak dan masukkan garam+ gula secukupnya.
-kemudian siap untuk dihidangkan
-

No comments:

Post a Comment

Post a Comment