Monday, October 18, 2010

KUZI AYAM/DAGING


Ihsan: malfianm.multiply.com

Bahan-Bahan:

1 ekor ayam
1 tin susu cair
1 botol tomato sos
4 labu bawang besar
1 biji asam limau nipis
15 biji buah badam
kismis
1 tin kecil minyak sapi untuk menggoreng



Bahan Untuk Rempah:

1 sudu teh ketumbar
2 sudu teh jintan manis
2 sudu teh jintan putih
2 sudu teh biji piun
1 biji cabai
2 kelopak bunga lawang
1 hiris buah pala
1/2 inci halia putih
1 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 biji cili kering
2 inci halia



Bahan Untuk Gaul Pada Ayam:

1 sudu teh zat paran
1 kelopak bunga pala
2 ulas bawang putih
sedikit garam

CARA-CARA:

1. Ayam dipotong 4 dan dibersihkan.
2. Bawang putih, zat paran, bunga pala, dan sedikit garam ditumbuk dan digaul pada
ayam dan diperapkan selama 15 minit supaya meresap ke dalam ayam.
3. Rempah-rempah yang di atas digoreng tanpa minya, digiling hingga lumat ( kering ).
4. Buah badam direndam dengan air panas dan dibuang kulitnya, dipotong kecil-kecil
dan digoreng.
5. Bawang besar dipotong nipis, digoreng hingga kuning dan diramas.
6. Ayam yang diperapkan tadi hendaklah digoreng separuh masak dan diangkat.
7. Masukkan ayam, susu cair, tomato sos, bawang besar, kismis dan rempah-rempah
yang digiling ke dalam periuk.
8. Perahkan asam limau nipis dan kacau hingga sebati.
9. Masukkan juga minyak baki menggoreng ayam tadi.
10. Jerang di atas api yang sederhana hingga masak.
11. Perlahankan api biar naik baunya dan menjadi pekat. ( kuahnya tidak banyak)

2 comments:

Suri Man said...

ada yang bertanya apa biji piun tu ya..biji kas-kas yang macam poppy seed tu..kl tanya kat kedai rempah india dia tahula
lagi satu zat paran..nama asal dia saffron..guna sikit aje..ty kat kedai rempah india ada ye

selamat mencuba

Unknown said...

Terima kasih Suri man, kempunan sgt kuzi kelantan yg benor. Nnt Boleh Cuba tanya kedai India utk rempah2 .

Post a Comment