Saturday, October 23, 2010
KUIH KOSU/LOMPANG
sumbe pic:LPKM@facebook
Bahan2:
2 setengah cawan air
1 cawan gula
2 helai daun pandan disimpul
1 1/4 cawan tepung beras
setengah cawan tepung ubi
beberapa titik perisa ros
pewarna merah, kuning dan hijau
kelapa parut dibubuh sedikit garam
Cara2:
1. Panaskan air dalam kukusan.
2. Gula + air + daun pandan dimasak hingga gula larut. Tutup api dan sejukkan.
3. Campurkan kesemua bahan *nak senang masukkan kesemua bahan yang dibancuh dalam balang blender jus dan putar sekejap bagi sebati*
4. Bahagikan kepada 4 bahagian (* satu bahagian ditinggalkan untuk warna ori putih*), lain2 boh la pewarna.
5. Sedia untuk dikukus.
**sedap dimakan dengan kelapa parut.
sumber: fzmenu.blogspot.com
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment