Wednesday, October 20, 2010
GULAI PAJERI NENAS
pic: hafeeny.blogspot
harini terjumpa pulak resepi nih..lama dah tak makan..sedap ni makan ngan nasi panas2..nanti saya dah buat saya snap gmbr dan masuk lam sini..buat sementara nih gambar takde lagi ye..sapa nak buat leh la try resepi nih..
Bahan
1 biji nenas [potong kecil]
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
1 inci halia ]
5 ulas bawang merah ] tumbuk
2 ulas bawang putih ]
1 sudu besar udang kering [tumbuk]
1 inci cm kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan [bancuh ngan air]
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih
2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa
Cara membuat
Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
Masukkan kerisik dan nenas.
Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.
Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
Masak hingga kuah pekat dan naik minyak
**Selain daripada nanas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masakan pajeri.
sumber: resepi.noorjannah.com
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment