Saya masa kecik2 sampailah sekarang suka makan apam beras ni sebab dia lembut dan gebu..dimakan pula dengan kelapa parut..kalau di Kota Bharu biasa makan dengan kuah laksam..sedap jugak..tak caya try..kalau masa berpantang kuih ini je yang boleh makan..yang bubuh telur semua adalah dilarang sama sekali oleh orang tua..tapi kalau pantang sendiri tu bedal aje apa yang ada..hehe
bahan:
- 300gm tepung beras
-10 sudu besar gula pasir
-1 sudu besar yis
-300ml air
-3 sudu kecil eno
- pewarna-hijau-merah
Cara2:
-adunkan tepung dengan air, yis dan gula
-kemudian biarkan semalaman
-kemudian setelah dibiar semalaman ,bahagikan adunan kepada 3 dan di bubuh warna
-setiap bahagian di bubuh 1 sudu kecil eno dan biarkan sampai berbuih
-sediakan periuk kukusan dan panaskan sekali acuan apam dan tuang sedikit adunan kedalam acuan
-biarkan hingga masak dan sedia dihidangkan bersama kelapa parut yang digaulkan garam sedikit.
Wednesday, October 20, 2010
APAM BERAS
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment