Halaman

Monday, October 18, 2010

KARI AYAM



Ni pulak resepi kari ayam untuk dimakan bersama roti jala..sesuai dimakan untuk sarapan pagi, ptg dan malam..untuk dihidangkan pada tetamu pun molek sangatla..

Bahan2:

- separuh ayam yang dipotong kecik2
- 5 bawang putih- blend
- 3 bawang merah-blend
- seinci halia-blend
- 2sdb serbuk kari daging
- air asam jawa
- daun kari
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 kulit kayu manis
- 1 bunga cengkih
- 1 buah pelaga
- garam secukup rasa
- gula
- ubi kentang/carrot
-santan 1 mangkuk
-air

cara2:

-tumis bahan2 yang diblender tadi dengan rempah ratus dan daun kari sehingga naik bau.
-masukkan serbuk kari daging yang dicampur dengan sedikit air asam jawa (untuk mengelak berketul) dan kacau sehingga mesra
-masukkan daging ayam dan ubi kentang +carrot yang telah dipotong kecil2 dan rebus seketika
-barulah dimasukkan santan dan kacau supaya santan tidak berketul
-renehkan seketika supaya ayam masak dan masukkan garam+ gula secukupnya.
-kemudian siap untuk dihidangkan
-

No comments:

Post a Comment