nak resepi tak..ni saya bagi ye..
bahan: (untuk buat laksa)
2 cwn tepung beras
1/2 cwn tepung gandum
2 sudu kecil tepung ubi
secubit garam
4 cwn air suam
Cara2:
1. Campur semua bahan dan gaul sebati
2. Perap dlm setengah jam
4. Sementara tu sediakan periuk kukusan atas api
5. Guna pinggan makan/ dulang untuk ganti loyang (ada loyang lagi baik)
6. Letak pinggan tu dlm periuk kukusan
7. Tuang 2 senduk dan ratakan sampai nipis
8. Kukus sampai keras
9. keluarkan dan tunggu suam terus gulung
10.gunting sederhana tebal
bahan: (kuah laksam)
Kuah: 1/2 kg ikan selayang/sardin/kembung
sedikit halia
5 biji bawang merah
sedikit serbuk lada hitam
3 cwn santan (dari 1 biji kelapa)
sedikit asam keping
sedikit gula
Buat kuah:
1.Rebus ikan dengan air dalam periuk. Paras air sama dengan paras atas ikan.
2.Masukkan satu asam keping dan sedikit garam.
3.Bila ikan sudah masak, keluarkan. Air rebusan jangan dibuang.
4.Buang tulang ikan.
5.Kisar isi ikan dengan halia, bawang merah dan air rebusan.
6.Masakkan bahan kisaran dalam periuk.
7.Tambahkan serbuk lada hitam, garam, satu lagi asam keping dan sedikit gula.
8.Masukkan santan. Masak hingga kuah agak pekat.
9.Tutup api.
Ulam: kacang panjang, kobis, daun kesum, bunga kantan, daun ketumbar
- semua hiris halus dan campurkan bersama
Taugeh - direndam dalam air panas sebentar
Timun - buang kulit, buang tengah dan hiris panjang
Buat sambal:
1. Rebus semua cili selama 5 minit.
2.Buang air rebusan dan tumbuk semua cili dengan sedikit garam.
3.Tambahkan belacan dan sedikit air perahan limau nipis.
|
Cili sambal tu cili kering? Kalau guna cili fresh ok tak?
ReplyDeleteCili sambal tu cili kering? Kalau guna cili fresh ok tak?
ReplyDeletetqvm share
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletehello miss can I copy this resepi to share in my blog ??? :)
ReplyDelete